Las posibles causas del cierre de la conexión con el Atlántico en la zona del Paso del Rif (conexión anterior de la Crisis Mesiniense):
Un levantamiento tectónico de la zona del Corredor del Rif (Arco de Gibraltar). Se han propuesto tres posibles contextos tectónicos para la región geológica del Arco de Gibraltar:
Retirada de la placa subducente (slab rollback) durante una subducción. Se han propuesto distintas orientaciones para la orientación de dicha subducción.
Delaminación mantélica y hundimiento de una capa de la litosfera terrestre en la región.
Colapso gravitacional y desgarre de la raíz litosférica de un orógeno anterior al Messiniense.
Un descenso global del nivel del mar que dejase emergido un istmo entre Europa y África. El nivel del mar era entre 6 y 23 m más bajo que actualmente hace 5.96 Ma y entre 11 y 19 m hace 5,59 Ma (Miller et al., 2005, Science). El levantamiento isostático de la zona del Paso del Rif en respuesta a la eliminación del peso del agua que reposaba sobre la litosfera fue de entre decenas y centenares de metros, contribuyendo así a impedir una pronta reinundación del Mediterráneo.
2- Com es manifesta avui en dia l'existència d'un contacte convergent de plaques tectòniques a l'àrea mediterrània?
Arreu del planeta, però les zones de contacte de plaques tectòniques en són mes propenses.
(Califòrnia està entre dues plaques en el que s'anomena la falla de Sant Andreu i sovint pateix terratrèmols per la fricció de les plaques).
Característica:
Són provocats pel moviment de les plaques tectòniques. Destrueixen el territori en diferents intensitats ( Des de danys lleugers fins destrucció total, pel cas l'escala de Ritcher).
Nota: A la Península ibèrica la zona sud−est té risc per ser el punt de contacte entre les plaques euroasiàtica i africana. A les illes Canàries hi ha risc d'erupció volcànica per ser illes d'origen volcànica.
3-Quines conseqüències va tenir per al mar Mediterrani el fet que s'interrompés, fa sis milions d'anys, l'entrada d'aigua atlàntica? Quins efectes va tenir aquest fenomen geològic en els organismes que aleshores poblaven el
mar?
Que va baixar el nivell del mar i es va secar, deixant una capa de sal molt gran, encara que després hi va haver una gran inundació i es va tornar a plenar (molt ràpidament). Això va fer que els organismes que hi havien es morissin.
4- Indica quins creus que van ser els efectes del període de grans pluges, tant pel que fa al medi marí com a les comunitats d'organismes que hi habitaven
Crec que va ser molt bo per als dos. Al medi marí perquè tenia més aigua i estava més ple, i això feia que estiguessin millor. A les comunitats d'organismes també molt bé, perquè així,com tenien més aigua, es reproduien més i també tenien més organismes per a menjar (els organismes també es reproduien)